|
Tedavi yöntemleri
Epilepsi aslında bir çocukluk çağı hastalığı. Çoğunlukla çocukluk çağında başlıyor ve büyük oranda da 0 ile 1 yaş arasında ortaya çıkıyor.
Sebepleri çok farklı olabiliyor. Anne karnında oksijensiz kalmak,enfeksiyonlar, doğuştan gelen bazı nörometabolik hastalıklar, cilt ve beyni tutan nörokütaneöz hastalıklar da epilepsiye neden olabiliyor. Kortikal malformasyonlar, nedenlerin üçte birini oluşturuyor. Bazı tümörler ve vasküler malformasyonlar dediğimiz damar anomalileri de sebepler arasındayer alabiliyor.
Epilepsi tanısı konan bir çocukta ilk olarak ilaç tedavisine başlanıyor. İlaca yanıt vermiyorsa, dirençli epilepsi olup olmadığı araştırılıyor. Operasyon öncesi kullanılması gerekli ilaç sayısı giderek azalıyor.
İlaç tedavisi dışında, özellikle yurtdışında, yağdan zengin diyet olarak tanımlanan "ketojenik diyet" uygulanıyor. Ancak bu Türkiye'de uygulanan bir yöntem değil.
Tedavi seçenekleri arasında bir de pil tedavisi bulunuyor. Tıbbi adıyla vagus nerve stimulasyonu (vagus siniri uyarılması). Bu tedavi, göğüs üstüne bir pil yerleştirilerek uygulanıyor. Nöbetleri önlemek amacıyla sol vagus sinirine elektrik stimulasyonları veriliyor. Ama bu tedaviyle çoğu zaman yüzde yüz iyileşme sağlanmıyor. Eğer hastanın cerrahi şansı varsa, cerrahi tercih ediliyor.
Başlıca tedavi yöntemleri nelerdir?
Epilepside başlıca iki ana tedavi yönteminden söz edilebilir. Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi cerrahi tedavidir.
|
Epilepside ilaç tedavisi nedir?
Epileptik nöbetlere karşı kullanılan değişik antiepileotik ilaçlar vardır. İlaçlar nöbetin şekline ve hastanın durumuna göre hekimi tarafından verilir. İlaçlar tek başına verilebildiği gibi birden fazla ilaç kombinasyon halinde de verilebilir. Antiepileptik ilaçların yok etmediği; sadece nöbetleri kontrol ettiği unutulmamalıdır. İlaçların dozunun hekim kontrolü dışında azaltılması ya da kesilmesi nöbetlerin yeniden başlamasına neden olacaktır.
|
İlaçlar epileptik nöbetleri nasıl kontrol eder?
Antiepileptik ilaçlar nöbet eşiğini değiştirerek ya da sinir hücrelerinden anormal elektrik deşarjlarını engelleyerek etki ederler. Bazı ilaçlar sinir hücresinden çıkmış olan anormal elektrik akımının beyinde yayılmasını engeller. Bazı ,ilaçlar da kloriyonların sinir hücresi zarından akmasını arttırarak anormal elektrik akımı çıkmasını önlerler. İlaçların etki mekanizmaları ve yeni antiepileptik ilaçlar için birçok tıbbi araştırma yürütülmektedir.
|
Epilepsi tedavisinde hangi ilaçlar kullanılmaktadır?
Tedavide kullanılan başlıca ilaçlar şunlardır: Carbamazepine, phenytoine, primidone, valproate, clobazam, clonazepam, nitrazepam, phenobarbitol, valproic acid, ethosuiximide,gabapentin, lamotrigine, vigabatrin. Aynı zamanda geliştirilmekte olan birçok ilaç da söz konusudur. Hangi ilacın seçileceği hastanın nöbetinin tipine, ilaçların yan etkilerine ve hastanın yaşı ve genel durumuna bağlıdır. Nöbet kontrol edilene dek birden fazla ilaç denenebilir.
|
|
|